De som vill kan efter en tids träning delta i tävlingsgruppen och prova på att tävla. Man kan tävla Kata(form)eller Kumite(kamp).

De tävlande delas in i olika ålders- viktklasser, Barn 7-13 år, Kadetter 14-15 år, Juniorer 16-17 år samt Seniorer 18+. Damer och herrar tävlar i separata klasser. Det finns också tävlingar i Kata, här finns inga viktklasser endast indelning i åldersklasser.

Exempel på olika viktklasser är – 53 kg, -60 kg, +60 kg damer och så vidare upp till + 84 kg för herrar seniorer. Man tävlar på olika nivåer från klubbmästerskap upp till DM, SM, NM, EM och VM.

 

Kata

I Kata får man utföra en serie förutbestämda rörelser i ett speciellt mönster. Tävlingen hålls i form av en utslagsturneringsmodell där de tävlande utför varsin kata, först aka/rött sedan ao/blått. När det gäller barn kan de gå upp två och två på mattan och göra katan samtidigt. Den som vinner är den som lyckas utföra de mest korrekta och precisa rörelserna.

Kumite

I Kumite vinner den som tagit flest poäng, genom att markera tekniker på sin motståndare. Vinnare kan också vara den som lyckas få åtta poängs ledning innan matchtiden är slut. De tekniker som kan anses vara farliga för motståndaren är borttagna ur tävlingssystemet.

Svenska WKF regler

Senaste versionen av de svenska WKF reglerna finns alltid på Svenska Karateförbundets hemsida.